Bir sohbet sırasında Mustafa Kemal çevre­sindekilere Mayıs içinde bir günde doğ­duğunu annesi Zübeyde Hanım’dan din­lediğini nakleder ve hemen ardından da ekler:kaynak:Türkiye 1923-1973 Ansiklopedisi-1974 KAYNAK KİTAPLARBu sitede bulunan içeriklerin ve görsellerin izinsiz kullanılması yasaktır. Çünkü bu tarih erkek evlat bakımından askere gidiş yönünden, kız çocuk için de evlenme yaşı açısından önemlidir. [317] 1882 doğumlu olan Ali Fuat Cebesoy Şişli'deki evinde kendisinin " Rauf Bey'le ben senin ağabeyin sayılırız. Hani 1881 doğumluydu ? Doğduğu yerin bugünkü adresi Aya Dimitriya Mahallesi, Apostolu Pavlu Caddesi No: 75, Yunanistan’dır. Hayatının son yıllarında Zübeyde ile konuşan bir yazarın naklettiğine göre (Kemal Atatürk, yazan: Enver Behnan Şapolyo, 1959, s.17) Zübeyde Mustafa'yı erbain soğukları sırasında dünyaya getirmiştir.

Ölümünün genel sebebinin siroz hastalığı olduğu söylenmektedir. O zamanki Cumhur­başkanlığı genel sekreteri Dışişleri Bakanlığının sorusuna verdiği 12 Kasım 1920 tarihli ve 21.081-174 protokol sayılı cevapta tam ve doğru tarihin 19 mayıs 1881 olduğunu bildirir.Bu yeni tarihin kökeni doğrudan doğru­ya Mustafa Kemal’in kendisindedir. Neden burada 1880 yazıyor ?

Şişli Atatürk Müzesi'nde gösterimde bulunan Atatürk'ün son nüfus cüzdanının üzerinde doğum tarihi kısmında 1881 görülebilir haldedir. Belli başlı an­siklopedilerin hemen hepsinde, gün bir yana bırakılarak, 1881 yılı Mustafa Ke­mal’in doğum tarihi olarak gösterilir.

6 Mart 1938 yılında Atatürk’e siroz teşhisi konmuştur. Bunun nedeni Osmanlılarda bebekler doğduğunda doğum tarihlerinin resmi olarak kayıt edilmemesidir.Türkiye Cumhuriyetini bize armağan eden ve Milletimizin makus talihini değiştiren Yüce İnsan Atatürk 1881 yılında Selanik’te Koca Kasım Mahallesi’nde, Islahhane Caddesi’nde 3 katlı pembe bir evde doğmuştur. Bazı değerlendirmelerde 13 Mart 1881 tarihi esas alınmıştır, ama tartış­ma başka bir vesileyle başka bir sonu­ca bağlanmıştır.

Bu tarihten sonra Mustafa Kemal’in alkolü ve yoğun çalışma temposunu kesin olarak bırakması ve dinlenmesi gerektiği söylenmiştir. 1902’de Kara Harp Okulu’nu, 1905’te ise Harp Akademisi’ni bitirmiştir. Mehmet zamanında Rumeliye göç etmiştir. Gregoryen takvimi 26 Aralık 1925'ten sonra Türkiye'de kullanılmaya başlanmıştır, doğum tarihi konusundaki karışıklık ise Osmanlı döneminde kullanılan iki takvimden doğmuştur. 21 Şu­bat 1917’de çıkarılan bu kanuna göre 21 Aralık 1296 tarihinin karşılığı 4 Ocak 1881 olur.Mustafa Kemal’in gerçek doğum tarihi araştırılırken üzerinde durulduğu bilinen bu gerçeklerin ışığında varılan sonuç doğruya en yakın doğum tarihinin 13 Mart 1881 olabileceğidir. Atatürk, ülke içinde kargaşalıkların yaşandığı, devletin dış tehditler altında olduğu böyle bir ortamda dünyaya gelmiş olup, Türk soyundan, küçük bir orta sınıf ailenin çocuğu, olarak doğmuştu.

Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) ''20. Şu an müze olarak kullanılan ev 3 katlı ve 3 odalıdır.İlköğrenimin tamamını ve ortaöğrenimin bir kısmını Selanik’te yapan Atatürk, Manastır Askeri Lisesi’nden mezun olmuştur. Kimlik belgesine ve o tarihlerde uygula­nan Rumi takvime göre söz konusu ta­rih 1296’dır.

Avrupa’dan doktor getirilmesi önerilerini reddeden Atatürk, kendisini Türk doktorlarına emanet etmek istemiştir.

Hastalığının giderek yayılması neticesinde Atatürk’ün karnında su toplanmış ve aralıklarla midesinden su alınmıştır.16 Ekim’de ağır bir komaya giren Gazi'miz, komadan 21 Ekim’de çıkmıştır. Atatürk'ün kesin doğum tarihi bilinmemektedir. İslamiyetin ortaya çıkışı ve yayılışı yani sahabe döneminde (600’lü yıllar) yaşayan sahabelerin bile doğdukları yıl, ay ne gün net olarak belliyken ortalama 100 yıl önceki bir doğum tarihi nasıl net olamaz ?

Tabi bu durum test sınavları için geçerlidir. Atatürk’ün Doğum Tarihi, Ölüm Tarihi ve Yeri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ay ve yıl olarak hangi tarihte doğduğu ile ilgili net bir bilgi yoktur.

Böylesine önemli saydıkları birinin bir de.

Mustafa Kemal’in doğduğu tarihlerde halk çocuklarının doğumu aileler tara­fından öyle pek hassasiyetle kaydedil­mezdi; hatta bugün bile Anadolu’da bu konuda bir ağırdan alma dikkati çeker. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum ve ölüm tarihi hakkında tüm bilgiler burada!